فصل چهارم پایان نامه روانشناسی+نمونه

فهرست مطالب

فصل چهارم پایان نامه روانشناسی همچون سایر رشته ها مربوط به تحلیل یافته‌های پژوهش است به همین خاطر از اهمیت بسزایی برخوردار است. این فصل در کنار اینکه بسیار مهم است اما به دلیل اینکه افرادی که در این رشته ها تحصیل می کنند به صورت اختصاصی تخصص های امار را نمی آموزند این قسمت تبدیل به یک کابوس می شود.

اما قبل از اینکه درخصوص فصل چهارم پایان‌نامه رشته روانشناسی صحبت کنیم بهتر است توضیح مختصری در مورد تمامی فصل‌های پایان‌نامه کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بدهیم. سپس به طور اختصاصی در مورد فصل چهارم توضیحاتی را بیان می‌کنیم و در ادامه نمونه‌ای از فصل چهارم روانشناسی را برای شما پژوهشگران محترم، جهت آشنایی بیشتر ارائه می‌دهیم.البته به صورت کلی اگر می خواهید در باره نحوه نگارش فصل چهارم پایان نامه بدانید به این مطلب مراجعه کنید.

نحوه نگارش پایان‌نامه در رشته روانشناسی

قبل از اینکه بخواهید شروع به نوشتن پایان‌نامه کنید باید دستورالعمل نحوه نگارش مربوط به دانشگاه محل تحصیل خود را تهیه کنید و براساس آن شروع به نوشتن کنید. اما معمولا ساختار کلی نحوه نگارش فصول پایان‌نامه به شرح زیر است.

فصل اول پایان‌نامه روانشناسی

در واقع فصل اول پژوهش، همان مطالب پروپوزال است که به صورت گسترده‌تری ذکر می‌شود. ابتدای فصل اول با مقدمه‌ای شروع می‌شود که در آن، در مورد موضوع پژوهش و موضوعاتی که در ادامه فصل اول قرار هست، در مورد آن‌ها صحبت کنیم، مطالبی بیان می‌شود. پس از آن در طرح مساله، به جزییات مساله پژوهش پرداخته می‌شود و در این قسمت می‌گوییم که چرا مساله پژوهش ما اهمیت دارد؟ و دقیقا در چه حوزه و برای چه کسانی انجام می‌شود؟ همچنین در این قسمت چارچوب نظری پژوهش به صورت خلاصه بیان می‌شود.

فصل اول پایان نامه روانشناسی

در ادامه اهمیت و ضرورت پژوهش بیان می‌شود. در اهمیت پژوهش به این موضوع می‌پردازیم که پژوهش ما چه اهمیتی دارد؟ و در ضرورت پژوهش این موضوع را بررسی می‌کنیم که اگر این پژوهش انجام نشود چه ضررهای احتمالی گریبان جامعه مورد بررسی را می‌گیرد؟

پس از موارد گفته شده، سوال‌های اصلی و فرعی، اهداف اصلی و فرعی و در صورت وجود فرضیه، فرضیات بیان می‌شود. در نهایت متغیرهای پژوهش تعریف می‌شود و فصل اول خاتمه می‌یابد.

فصل دوم پایان‌نامه روانشناسی

فصل دوم پایان‌نامه، نیز مانند فصل اول مقدمه‌ای کوتاه در خصوص مواردی را دارد که در ادامه فصل دوم قرار است به آن‌ها پرداخته شود. شاید فصل دوم، از لحاظ تعداد صفحات پایان‌نامه روانشناسی، بیشترین تعداد صفحات را داشته باشد که در آن پیشینه‌های داخلی و خارجی پژوهش بررسی  و مبانی نظری تحقیق بیان می‌شود. مبانی نظری پژوهش در واقع همان اطلاعات تئوری درباره متغیرهای تحقیق است که به صورت کامل و مفصل آورده می‌شود و نظریه‌هایی که در خصوص موضوع پژوهش وجود دارد بیان می‌شود.

فصل دوم پایان نامه روانشناسی

همچنین در این فصل مدل مفهومی پژوهش و چارچوب نظری که برای پژوهش درنظر گرفته شده ذکر می‌شود.

فصل سوم پایان‌نامه روانشناسی

فصل سوم پایان‌نامه مربوط به روش‌شناسی پژوهش می‌شود. در واقع این فصل مقدمه‌ای برای انجام فصل چهارم پایان‌نامه است. در ابتدای فصل مانند سایر فصول مقدمه‌ای کوتاه پیش‌رو داریم و پس از آن نوع طرح پژوهش، قلمرو زمانی و مکانی پژوهش، جامعه آماری، حجم نمونه و روش تعیین آن با توجه به روش پژوهش را باید بیان کنیم. این بخش تا حدودی در پروپوزال مشخص شده است.

اگر در زمان تنظیم پروپوزال از یک متخصص آمار مشاوره نگرفته‌اید، هم اکنون تا دیر نشده وقت آن است که با یک متخصص آمار مشورت کنید. مبادا روش تعیین حجم نمونه و یا روش پژوهش را درست انتخاب نکرده‌اید و زمانی که پرسشنامه‌ها را تکمیل کردید متوجه شوید، چراکه زحمت خود را چندین برابر می‌کنید. پس به این نکته توجه کنید:

حتما در زمان تنظیم پرسشنامه، روش پژوهش و حجم نمونه با یک متخصص آمار مشورت کنید.

در انتهای فصل سوم، ابزار پژوهش و روش جمع‌آوری اطلاعات، روایی و پایایی، روش انجام پژوهش و روش تجزیه و تحلیل داده‌ها مشخص می‌شود.

 فصل چهارم پایان‌نامه روانشناسی را چگونه بنویسیم

در رشته روانشناسی، مهم‌ترین فصل پایان‌نامه، فصل چهارم است. زیرا که در فصل چهارم به تجزیه و تحلیل یافته‌ها پرداخته می‌شود. در واقع پس از جمع‌آوری داد‌ها، باید براساس سوالات و فرضیات پژوهش، داده‌ها را تحلیل کنیم. در رشته روانشناسی، نوع پژوهش می‌تواند کمی، کیفی و یا ترکیبی از هر دو باشد.

اگر پژوهش از نوع آسیب‌شناسی و دارای ماهیت اکتشافی باشد، آنگاه پژوهش کیفی محسوب می‌شود و باید از روش‌های تحلیل محتوای کیفی مانند گراندد تئوری استفاده شود و نرم‌افزارهای مخصوص خود را دارد؛ مانند MAXQDA و ATLASTI . فصل چهارم پایان نامه کیفی را می توانید در این مطلب ببینید.اگر پژوهش از نوع بررسی تاثیر، ارتباط و رابطه بین متغیرها و … باشد، پژوهش از نوع کمی است. در اکثر موارد برای انجام تحلیل داده‌ها در رشته روانشناسی از نرم‌افزار SPSS، AMOS، Lisrel و SmartPLS استفاده می‌شود.

فصل چهارم پایان نامه روانشناسی

برای انجام فصل چهارم پایان‌نامه، دانشجو باید علاوه بر تسلط کامل بر نرم افزار مربوطه، قواعد آماری و تحلیل خروجی نرم‌افزار را نیز بداند. در این خصوص بهتر است از مشاوره رایگان شرکت آمار پیشرو جهت انجام پروژه خود بهره‌مند شوید. چه در مرحله تهیه پروپوزال هستید و یا در حال نگارش فصول پایان‌نامه، شما می‌توانید در سایت آمار پیشرو درخواست مشاوره رایگان بدهید. تا از ادامه کار خود اطمینان حاصل کنید. حتی اگر زمان لازم برای یادگیری نرم‌افزار و قواعد آماری را ندارید کافیست برای آموزش فوری از طریق اسکایپ و یا انجام پروژه، سفارش خود را ثبت کنید.

تحلیل آماری داده‌ها با SPSS در رشته روانشناسی

یکی از معروف‌ترین و مهم‌ترین نرم‌افزارها جهت تحلیل داده‌ها در رشته روانشناسی، نرم‌افزار SPSS است. پژوهشگران با استفاده از نرم‌افزار SPSS می‌توانند انواع آزمون‌های آماری، جداول توصیفی، نمودارهای مربوطه و … را انجام دهند. به عنوان مثال فرض کنید می‌خواهیم تاثیر یک دوره آموزشی را بر میزان استرس کارکنان یک سازمان بسنجیم، آنگاه می‌توانیم از نرم‌افزار SPSS و آزمون آنالیز کوواریانس استفاده کنیم. شما می توانید از آموزش نرم افزار SPSS استفاده کنید و صفر تا صد را بیاموزید.

به این صورت که نمونه مورد انتخاب را به دو گروه تقسیم می‌کنیم. قبل از برگزاری دوره، از هر دو گروه آزمونی جهت بررسی میزان استرس کارکنان گرفته می‌شود. در این مرحله نباید بین دو گروه در میزان استرس تفاوت معناداری وجود داشته باشد. در مرحله بعد برای گروه اول دوره آموزشی رابرگزار می‌کنیم و گروه دوم را در دوره آموزشی شرکت نمی‌دهیم. سپس میزان استرس را در هر دو گروه می‌سنجیم و تاثیر دوره آموزشی را با آزمون آنالیز کوواریانس بررسی می‌کنیم.

تحلیل آماری داده‌ها با AMOS، Lisrel و SmartPLS در رشته روانشناسی

 در صورتی که بخواهیم روابط بین متغیرها را به طور همزمان بررسی کنیم از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده می‌کنیم. استفاده از این روش، به ویژه زمانی مفید است که یک متغیر وابسته در روابط وابستگی بعدی تبدیل به یک متغیر مستقل می شود. این مجموعه روابط، اساس مدل یابی معادلات ساختاری را تشکیل می دهد و با توجه به نوع پرسشنامه، حجم نمونه، مدل مفهومی پژوهش و … از یکی از نرم‌افزارهای AMOS، Lisrel و SmartPLS  استفاده می‌کنیم. برای استفاده از نوع نرم‌افزار حتما با یک متخصص آماری مشورت کنید.

زیرا پیش‌فرض‌های مورد استفاده برای یک نرم‌افزار باید برقرار باشد. با استفاده از نرم‌افزارهای فوق، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل مسیر، برازش مدل اندازه‌گیری، برازش مدل ساختاری و برازش مدل کلی انجام می‌شود. به عنوان مثال فرض کنید می‌خواهیم تاثیر ویژگی‌های شخصیتی مدیران را بر عملکرد کارکنان زیر مجموعه بسنجیم، آنگاه از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده می‌کنیم.

پس از انجام آزمون‌های آماری مرتبط با فرضیات پژوهش، برای نوشتن فصل چهارم رشته روانشناسی ابتدا باید مقدمه‌ای نوشته شود که در آن توضیحات مختصری که در فصل چهارم قرار است در مورد آن صحبت شود نوشته می‌شود. سپس یافته‌های جمعیت‌شناختی و آمار توصیفی با استفاده از جداول و نمودارهای مربوطه بیان می‌شود و پس از آن یافته‌های استنباطی و آزمون‌های انجام شده با استفاده از نمودار و جداول ذکر می‌شود و در نهایت فرضیات و یا سوالات پژوهش بررسی می‌شود.

نمونه فصل چهارم پایان‌نامه روانشناسی (شماره 1)

فرض کنید می‌خواهیم پژوهشی را با هدف تاثیر دوره مهارت‌های ارتباطی بر روی دانش‌آموزان دختر پایه هفتم بررسی کنیم. روش تحلیل در این پژوهش بر اساس پرسشنامه ای است که در اختیار نمونه­ای از دانش آموزان دختر پایه هفتم قرار می­گیرد.

این پژوهش شامل دو قسمت است در ابتدا پرسشنامه در اختیار دانش آموزان قرار می‌گیرد بعد از آن، برای همان دانش آموزان دوره مهارت‌های ارتباطی برگزار می‌شود و بعد از دوره همان پرسشنامه مجددا در اختیار دانش آموزان قرار می‌گیرد که نتایج آن در ادامه آمده است. برای تأیید پایایی در ابتدای پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده می­شود.

در ابتدا گزينه‌هاي هر سوال را كه به‌صورت طيف ليكرت هستند، امتيازبندي مي‌كنيم. بدين ترتيب كه  خيلي زياد = 5، زياد= 4، متوسط= 3، کم= 2 و هرگز= 1 كدگذاري مي‌گردد.

اكنون داده‌هاي كمي تبديل به اعداد مي‌شوند و از آن‌جايي كه هر مولفه برگرفته از برآيند چند سوال پرسشنامه است، ميانگين مجموع امتيازات سوالات مرتبط را كه به شيوه فوق كدگذاري شده اند، محاسبه مي‌نماييم. بدين ترتيب به يك رشته از اعداد مي‌رسيم. ضمنا تحليل، با استفاده از نرم افزار تحليل آماري  25SPSS  انجام شده است.

ضريب اطمينان در پژوهش

ضريب اطمينان تحقيق حاضر را  95 درصد در نظر مي‌گيريم. به عبارت ديگر احتمال پنج درصد خطا را در نتايج پيش‌بيني و تحمل مي‌کنيم. بدين ترتيب ضريب خطا برابر 0.05 است.

روش آلفاي كرونباخ براي سنجش قابليت اعتماد پرسشنامه:

 اين روش براي محاسبه هماهنگي دروني ابزار اندازه‌گيري از جمله پرسشنامه‌ها يا آزمون‌هايي كه خصيصه‌هاي مختلف را اندازه‌گيري مي‌كنند، بكار مي‌رود. در اين گونه ابزارها، پاسخ هر سوال مي‌تواند مقادير عددي مختلف را اختيار كند.

است. مقدار صفر اين ضريب نشان‌دهنده عدم قابليت اعتماد و 1+ نشان‌دهنده قابليت اعتماد كامل است. به‌طور معمول مقادير بيش از 0.6 براي اين ضريب مي‌توانند پايايي پرسشنامه را تأييد نمايند.

پرسشنامهتعداد سوالآلفاي کرونباخ
کل سوالات پرسشنامه150.743

از آن‌جايي كه مقدار ضريب آلفاي كرونباخ در کل پرسشنامه بزرگتر از 0.6 مي‌باشد، بنابراين  پرسشنامه از نظر پايايي در سطح کاملا مناسبي قرار دارد، بنابراين قابليت اعتماد پايايي پرسشنامه مورد تاييد مي‌باشد.

آماره‌های توصیفی متغیرهای تحقیق

در جدول 2 آماره‌های توصیفی متغیرهای تحقیق شامل تعداد پاسخگویان، کمترین مقدار، بیشترین مقدار، میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی گزارش شده است. طبق جدول 2 ضرایب چولگی و کشیدگی برای تمامی متغیرهای تحقیق در بازه (2 و 2-) قرار دارد که این موضوع ما را به نرمال بودن توزیع متغیرهای تحقیق امیدوار می‌سازد.

آماره های توصیفی متغیر های تحقیق پایان نامه روانشناسی
آزمون کولموگروف-اسمیرنوف

پس از بررسی عادی یا نرمال بودن کشیدگی و یا چولگی توزیع داده‌ها، از آزمون شاپیرو-ویلک یا آزمون کولموگروف-اسمیرنوف استفاده می‌شود تا از نرمال بودن داده‌ها اطمینان حاصل گردد. هنگام بررسی نرمال بودن داده‌ها فرضیه صفر مبتنی بر اینکه توزیع داده‌ها نرمال است را در سطح خطای 5 درصد تست می‌کنیم. بنابراین اگر سطح معناداری آزمون بزرگتر مساوی 0.05 بدست آید، در این صورت دلیلی برای رد فرضیه صفر مبتنی بر اینکه داده‌ها نرمال است، وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر توزیع داده‌ها نرمال خواهد بود. برای آزمون نرمالیتی فرضیه‌های آماری به صورت زیر تنظیم می‌شود:

فرضیه صفر: توزیع داده‌های مربوط به هر یک از متغیرها نرمال است.

فرضیه یک:  توزیع داده‌های مربوط به هر یک از متغیرها نرمال نیست.

نتایج آزمون نرمالیتی برای متغیر های پایان نامه روانشناسی

با توجه به جدول فوق سطح معنی‌داری آزمون کولموگروف اسمیرنوف برای کلیه عامل‌ها بیشتر از 0.05 می‌باشد. به عبارتی با توجه به این آزمون فرض نرمال بودن داده‌ها برای این عوامل تایید می‌شود.

آزمون t  زوجی یا وابسته

از این آزمون زمانی استفاده می‌گردد که هر فرد یا نمونه یکسانی در دو وضعیت متفاوت مورد آزمون قرار گیرد، یعنی برای یک فرد دو اندازه‌گیری داشته باشیم مثلا فشار خون پاسخگویان در قبل و بعد از کنکور را ثبت کنیم و سپس آزمون کنیم که آیا میانگین مقادیر در دو نوبت تفاوت معناداری با یکدیگر دارد یا خیر؟

در این پژوهش می‌خواهیم متغیرهای مهارت استدلال، پرخاشگری کلامی و پرخاشگری فیزیکی را در بین دانش آموزان کلاس هفتم یکبار قبل از برگزاری دوره آموزشی مهارت ارتباطی و بار دیگر بعد از دوره آزمون کنیم. نتایج به شرح ذیل آمده است:

فرضیه اول:

فرضیه صفر: میانگین متغیر “مهارت استدلال” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری ندارد.

فرضیه یک: میانگین متغیر “مهارت استدلال” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری دارد.

نتایح آزمون تی پایان نامه

با توجه به جدول فوق چون سطح معناداری آزمون کمتر از 0.05 است پس فرضیه صفر رد می‌شود، به این معنی که تفاوت معناداری بین میانگین‌ها قبل از دوره آموزشی و بعد از آن وجود دارد. میانگین متغیر “مهارت استدلال” قبل از دوره آموزشی 3.98 و بعد از دوره آموزشی 4.24 بوده است. بنابراین می‌توان گفت بعد از اجرای دوره آموزشی “مهارت استدلال” در بین دانش‌آموزان پایه هفتم ارتقا یافته است.

فرضیه دوم:

فرضیه صفر: میانگین متغیر “پرخاشگری کلامی” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری ندارد.

فرضیه یک: میانگین متغیر “پرخاشگری کلامی” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری دارد.

نتایح آزمون تی پایان نامه

با توجه به جدول فوق چون سطح معناداری آزمون کمتر از 0.05 است پس فرضیه صفر رد می‌شود، به این معنی که تفاوت معناداری بین میانگین‌ها قبل از دوره آموزشی و بعد از آن وجود دارد. میانگین متغیر “پرخاشگری کلامی” قبل از دوره آموزشی 3.66 و بعد از دوره آموزشی 3.05 بوده است. بنابراین می‌توان گفت بعد از اجرای دوره آموزشی “پرخاشگری کلامی” در بین دانش‌آموزان پایه هفتم کاهش یافته است.

فرضیه سوم:

فرضیه صفر: میانگین متغیر “پرخاشگری فیزیکی” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری ندارد.

فرضیه یک: میانگین متغیر “پرخاشگری فیزیکی” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری دارد.

نتایح آزمون تی پایان نامه

با توجه به جدول فوق چون سطح معناداری آزمون کمتر از 0.05 است پس فرضیه صفر رد می‌شود، به این معنی که تفاوت معناداری بین میانگین‌ها قبل از دوره آموزشی و بعد از آن وجود دارد. میانگین متغیر “پرخاشگری فیزیکی” قبل از دوره آموزشی 3.79 و بعد از دوره آموزشی 3.38 بوده است. بنابراین می‌توان گفت بعد از اجرای دوره آموزشی “پرخاشگری فیزیکی” در بین دانش‌آموزان پایه هفتم کاهش یافته است.

فرضیه چهارم:

فرضیه صفر: میانگین متغیر “تعارض بین فرزند و والدین” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری ندارد.

فرض یک: میانگین متغیر “تعارض بین فرزند و والدین” قبل از آزمون با میانگین این متغیر بعد از آزمون تفاوت معنی‌داری دارد.

نتایح آزمون تی پایان نامه

با توجه به جدول فوق چون سطح معناداری آزمون کمتر از 0.05 است پس فرضیه صفر رد می‌شود، به این معنی که تفاوت معناداری بین میانگین‌ها قبل از دوره آموزشی و بعد از آن وجود دارد. میانگین متغیر “تعارض بین فرزند و والدین” قبل از دوره آموزشی 3.81 و بعد از دوره آموزشی 3.56 بوده است. بنابراین می‌توان گفت بعد از اجرای دوره آموزشی “تعارض بین فرزند و والدین” در بین دانش‌آموزان پایه هفتم کاهش یافته است.

نمونه فصل چهارم پایان‌نامه روانشناسی (شماره 2)

فرض کنید می‌خواهیم پژوهشی را با عنوان “بررسی میزان اضطراب در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی” انجام دهیم. حال باید ببینیم فرضیات پژوهش چیست؟ و براساس آن چه آزمون‌هایی باید برای فصل چهارم انجام شود؟ فرضیات پژوهش به شرح زیر است:

  • فرضیه اول: میزان اضطراب با جنسیت دانشجویان رابطه معنادار دارد.
  • فرضیه دوم: میزان اضطراب با سن دانشجویان رابطه معنادار دارد.

پس از تنظیم پرسشنامه و تکمیل آن توسط جامعه آماری مورد نظر، حال داده‌ها را در نرم‌افزار SPSS وارد می‌کنیم. در صورتی که داده‌ها را در  Excel وارد کرده‌اید، جای نگرانی وجود ندارد، زیرا می‌توانید داده‌ها را به راحتی در SPSS فراخوانی و یا کپی کنید.

در ابتدا گزينه‌هاي هر سوال كه به صورت طيف ليكرت هستند، امتيازبندي شده و مجموع امتيازات سوالات مرتبط كه به شيوه فوق كدگذاري شده‌اند، محاسبه می‌شود. به منظور توصیف داده‌ها از روش‌های آمار توصیفی شامل آماره‌های فراوانی، میانگین و انحراف معیار بهره برده می‌شود. در بخش آمار استنباطی، در ابتدا نرمال بودن توزیع داده‌ها با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنف و ضرایب چولگی و کشیدگی مورد بررسی قرار می‌گیرد. به دلیل اینکه در مثال قبلی آمارتوصیفی، نرمالیتی و پایایی بررسی شد، در این نمونه تنها بررسی فرضیات آورده شده است.

در فرضیه اول پژوهش می‌خواهیم میزان اضطراب را در بین دو گروه زن و مرد با هم مقایسه کنیم. از آنجایی که دو گروه زن و مرد مستقل از هم هستند پس باید آزمون مقایسه بین دو گروه مستقل انجام شود. در صورتی که توزیع داده‌ها نرمال باشد، آزمون t گروه‌های مستقل و در غیر اینصورت آزمون من ویتنی انجام می‌شود.

در فرضیه دوم پژوهش می‌خواهیم میزان اضطراب را در بین دو گروه سنین مختلف با هم مقایسه کنیم. از آنجایی که چند گروه مستقل از هم داریم پس باید آزمون مقایسه بین چند گروه مستقل انجام شود. در صورتی که توزیع داده‌ها نرمال باشد، آزمون آنالیز واریانس و در غیر اینصورت آزمون فریدمن انجام می‌شود. ضمنا تحلیل با استفاده از نرم‌افزار تحلیل آماری SPSS25 در سطح معناداری 05/0 انجام شده است.

بررسی فرضیه اول

فرضیه اول: میزان اضطراب با جنسیت دانشجویان رابطه معنادار دارد.

در پژوهش حاضر جهت آزمودن فرضیه اول و مقایسه اضطراب در بین دانشجویان زن و مرد از آزمون t گروه‌های مستقل استفاده شده است. استفاده از این آزمون زمانی مناسب است که بخواهیم میانگین‌های دو مجموعه داده مستقل را با هم مقایسه کنیم. فرضیه‌ی این آزمون همانند آزمون t جفت نمونه‌ای است، با این تفاوت که آزمودنی‌های دو نمونه متفاوتند. به‌عبارت دیگر مایلیم بدانیم که آیا میانگین‌های دو گروه مستقل، تفاوت معناداری دارند یا نه؟ برای انجام این آزمون نیاز به فرضیات اضافی زیر داریم:

  1. مقیاس اندازه‌گیری: داده‌های تحلیل باید کمی باشند.
  2. نمونه تصادفی: مشاهدات می‌بایستی به‌طور تصادفی از جامعه، نمونه‌برداری شده باشند.
  3. نرمال بودن: مشاهدات می‌بایستی به‌طور نرمال در جامعه توزیع شده باشند.
  4. استقلال گروه‌ها: آزمودنی‌های هر گروه می‌بایستی متفاوت بوده و تنها در یکی از گروه‌ها وجود داشته باشند.
  5. همگنی واریانس‌ها: گروه‌ها می‌بایستی از جوامعی با واریانس‌های برابر برداشته شوند. برای آزمون برابری واریانس‌ها، SPSS از آزمون لوین استفاده می‌کند. اگر این آزمون معنادار باشد آن‌گاه فرضیه صفر یعنی برابری واریانس‌ها را رد می‌کنیم و اگر این آزمون معنادار نباشد آن‌گاه فرضیه‌ی صفر یعنی برابری واریانس‌ها را می‌پذیریم. یعنی تفاوت معناداری میان واریانس‌های گروه‌ها وجود ندارد.

با توجه به مندرجات جدول 2، برای متغیر اضطراب مقدار معناداری آزمون لوین بزرگتر از 0/05 (0/831) است پس فرضیه برابری واریانس‌ها در دو گروه زنان و مردان را می‌پذیریم و برای مقایسه میانگین متغیر اضطراب در گروه‌ها از t مربوط به برابری واریانس‌ها استفاده می‌کنیم. مقدار معناداری آزمون t بزرگتر از 0/05 (0/731) به‌دست آمده است. نتیجه می‌گیریم بین میانگین اضطراب در زنان و مردان اختلاف معناداری وجود ندارد و فرضیه اول تحقیق مبنی بر این‌که “میزان اضطراب با جنسیت دانشجویان رابطه معنادار دارد”، رد می‌شود.

مقایسه و ارتباط یک متغیر در پایان نامه
بررسی فرضیه دوم

فرضیه دوم: میزان اضطراب با سن دانشجویان رابطه معنادار دارد.

در پژوهش حاضر جهت آزمودن فرضیه دوم و مقایسه اضطراب در رده های سنی مختلف از آزمون آنالیز واریانس استفاده شده است. تحلیل واریانس که برای اولین بار توسط سر رونالد فیشر ابداع شد، روشی است که از آن برای مقایسه میانگین دو یا چند گروه استفاده می‌شود.

هنگامی که تحلیل واریانس برای مقایسه دو گروه استفاده می‌شود با آزمون t گروه‌های مستقل معادل است. در تحلیل واریانس برای مقایسه میانگین گروه‌ها از واریانس استفاده می‌شود به همین دلیل به این فنون تحلیل واریانس گفته می‌شود، بدین صورت که ابتدا میانگین و واریانس نمونه‌های هر کدام از گروه‌ها مشخص می‌شود، سپس مشخص می‌شود که این واریانس بین گروه‌ها ناشی از متغیر یا متغیرهای مستقل است یا ناشی از شانس و خطاست.

با توجه به مندرجات جدول 3، برای متغیر اضطراب مقدار معناداری آزمون لوین بزرگتر از 0/05 (0/895) است پس فرضیه برابری واریانس‌ها در گروه‌های سنی مختلف را می‌پذیریم. مقدار معناداری آزمون آنالیز واریانس بزرگتر از 0/05 (0/255) به‌دست آمده است. بنابراین میانگین این متغیر در بین افراد با گروه سنی متفاوت، اختلاف معناداری ندارد و فرضیه دوم تحقیق مبنی بر این‌که “میزان اضطراب با سن دانشجویان رابطه معنادار دارد”، رد می‌شود.

مقایسه دو متغیر در پایان نامه
ارتباط بین متغیر ها در پایان نامه

فصل پنجم پایان‌نامه روانشناسی

فصل پنجم پایان‌نامه، مربوط به بحث و نتیجه‌گیری پژوهش است. مقدمه فصل پنجم معمولا خلاصه‌ای از تمام فصل‌های قبل است و مختصری از آنچه در ادامه بیان می‌شود. فصل پنجم در رشته روانشناسی، عمدتا بر اساس فصل چهارم تنظیم می‌شود. در این فصل پس از مقدمه، بحث و نتیجه‌گیری فرضیات و سوالات پژوهش به تفکیک بیان می‌شود و به چرایی آن‌ها نیز پرداخته می‌شود.

سپس جمع‌بندی نهایی و پیشنهادات مبتنی بر یافته‌های پژوهش بیان می‌شود. همچنین پیشنهاداتی که پژوهشگران علاقه‌مند به حوزه این پژوهش می‌توانند انجام دهند ذکر می‌شود. در نهایت با ذکر محدودیت‌های پژوهش، فصول پایان‌نامه رشته روانشناسی به اتمام می‌رسد.

سعی کردیم در این مطلب به صورت اجمالی به تمامی بخش های پایان نامه در رشته روانشناسی بپردازیم. چنانچه هنوز مشکل دارید می توانید با کارشناسان ما در آمار پیشرو ارتباط برقرار کنید و مشاوره دریافت کنید و همچنین اگر در بخش آماری با مشکل مواجه شدید می توانید سفارش دهید و تحلیل شما را افراد خبره به پایان رسانند. همچنین اگر به مباحث آماری علاقه دارید می توانید جدید ترین مطالب را در صفحه اینستاگرام آمار پیشرو دنبال کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 4]

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اشتراک گذاری در توییتر
اشتراک گذاری در تلگرام
اشتراک گذاری در واتساپ
اشتراک گذاری با ایمیل

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

ثبت سفارش

جهت سفارش کافیست تا فرم زیر را پر کنید. کارشناسان آمار پیشرو در اسرع وقت با شما تماس می گیرند

مشاوره رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان تنها کافیست نام و تلفن خود را وارد کنید تا کارشناسان آمار پیشرو در اسرع وقت با شما تماس بگیرند

کار خودتان را راحت کنید

همین الان می توانید با کارشناسان ما به صورت کاملا رایگان مشاوره کنید و یا سفارش خود را ثبت و ادامه کار را به تیم توانمند آمار پیشرو بسپارید و از این همکاری لذت ببرید