رگرسیون گام به گام (stepwise) چیست؟-اجرای آن در SPSS

فهرست مطالب

رگرسیون گام به گام که یکی از انواع روش های رگرسیون است در این مطلب ابتدا به توضیح مفهوم آن می پردازیم. در ادامه مطلب با مثالی ملموس رگرسیون گام به گام را در SPSS اجرا می کنیم. قبل از هز چیزی بهتر است که به مطلب رگرسیون سری بزنید و مفهوم آن را دریافت کنید.

رگرسیون گام به گام چیست؟

همونطور که می‌دانیم رگرسیون، بررسی اثر چند متغیر مستقل بر متغیر وابسته است. به عنوان مثال بررسی تاثیر ویژگی‌های شخصیتی مدیران بر عملکرد کارکنان زیرمجموعه می‌تواند نمونه‌ای از رگرسیون باشد. برای توضیحات مربوط به رگرسیون گام به گام با یک مثال ساده شروع می‌کنیم.

انواع مختلف رگرسیون شامل رگرسیون خطی ساده و چندگانه، رگرسیون لجستیک و رگرسیون گام به گام است

فرض کنید مدیر یک فروشگاه بزرگ می‌خواهد میزان فروش محصولات فروشگاه خود و عوامل تاثیر گذار بر آن را بررسی کند.عواملی که از دید مدیر فروشگاه می‌تواند تاثیرگذار باشد شامل: قیمت، کیفیت و مساحت قفسه‌ها است. اما نمی‌داند کدامیک از این متغیرهای مستقل بهترین پیشگو برای متغیر وابسته (میزان فروش) هستند. برای پاسخگویی به این سوال می‌توان از رگرسیون گام به گام استفاده کرد.

در واقع در رگرسیون گام به گام (stepwise) تمامی متغیرهای مستقل وارد مدل می‌شوند و آن متغیرمستقلی که تاثیر چندانی بر متغیر وابسته نداشته باشد از مدل حذف می‌شود. در مثال قبل هر 3 متغیر قیمت، کیفیت و مساحت مغازه ها وارد مدل می‌شود و تاثیر آن بر میزان فروش بررسی می‌شود و متغیری که به میزان کمتری تبیین کننده متغیر میزان فروش باشد از مدل حذف می‌شود و این مراحل، گام به گام برای تمامی متغیرهای تحقیق انجام می‌شود.

stepwise1

روش رگرسیون گام به گام در واقع ترکیبی از دو روش پیش‌رونده و پس‌رونده است. در روش پیش‌رونده، در ابتدا هیچ متغیری در مدل وجود ندارد و اولین متغیری که وارد مدل می‌شود، آن متغیری است که بیشترین همبستگی را با متغیر وابسته تحقیق دارد. اگر بعد از اجرای مدل رگرسیونی، مقدار معناداری و آماره آن در حد قابل قبول باشد متغیر در مدل می‌ماند. در ادامه، متغیر دومی که بیشترین همبستگی را بر روی متغیر وابسته دارد وارد مدل می‌شود و مدل رگرسیونی اجرا می‌شود. این روند تا آنجا ادامه دارد که مقدار معناداری متغیرها در مدل از مقدار مورد نظر تجاوز نکند.

در روش پس‌رونده، در ابتدا تمامی متغیرها در مدل وجود دارند و مرحله به مرحله متغیری که در سطح معناداری قابل قبولی نباشد از مدل حذف می‌شود. در این روش، اجرای مدل تا زمانی ادامه می‌یابد که آخرین متغیر با کمترین میزان آماره از مدل حذف شود. رگرسیون گام به گام ترکیبی از دو روش توضیح داده شده است. به این صورت که در هر مرحله تمامی متغیرها وارد مدل می‌شود و علاوه بر اینکه در مدل بررسی می‌شوند، با آماره خودشان نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

در رگرسیون گام به گام، تعدادی متغیر مستقل وارد مدل می‌شوند و مرتبه ورود آنها توسط معیار آماری که به وسیله روش گام به گام حاصل می‌شود، تعیین می‌گردد. روش ورود می‌تواند پیش‌رونده (forward)، پس‌رونده (backward) و یا ترکیبی از هر دو باشد. انتخاب هر یک از روش‌ها به اهداف پژوهشگر بستگی دارد.

رگرسیون گام به گام یکی از خدمات تحلیل آماری است که شما می توانید آن را خود انجام دهید یا به یک شرکت آماری بسپارید، اگر وقت لازم را دارید می توانید در این مطلب کامل یک مثال ملمویس را حل کردیم که کامل آموزش ببینید، اما چنانچه وقت کافی ندارید می توانید این نوع رگرسیون را به عنوان یکی از خدمات تحلیل آماری با تعریف پروژه آماری از بخش خدمات سفارش دهید.

رگرسیون گام به گام یکی از خدماتی است که شرکت آمار پیشرو می‌تواند در اختیار شما قرار دهد، چنانچه تا آخر این مقاله به سوالات شما پاسخ داده نشد می توانید با متخصصان ارتباط برقرار کنید.

stepwise-5variables
stepwise-5variables2

نرم افزار SPSS به عنوان یکی از پر کاربرد ترین نرم افزار های آماری شناخته می شود،دوره آموزش نرم افزار SPSS یک دوره کامل که با مثال های کاربردی تمامی مباحث کاربردی در نرم افزار را گام به گام آموزش میدهد،علاوه بر این از پشتیبانی خیلی خوبی برای انجام پروژه برخوردار است.یک فرصت اشتعال خوب نیز در پروژه های آماری برای مهارت آموزان فراهم خواهد شد.

نرم افزار SPSS چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

رگرسیون گام به گام در SPSS

با یک مثال نحوه انجام رگرسیون گام به گام در SPSS را شرح می‌دهیم. همان مثال ابتدای مقاله را در نظر بگیرید. می‌خواهیم ببینیم کدامیک از متغیرهای مستقل بهترین پیشگو برای میزان فروش است؟ بعد از بررسی فرضیات مربوط به رگرسیون که شامل: نسبت مشاهدات متغیرهای مستقل، نقاط پرت، چند هم خطی بین متغیرهای مستقل و تکینی و نرمال بودن، خطی بودن، همگنی واریانس‌ها و استقلال باقیمانده‌ها است، روش رگرسیون گام به گام را در SPSS با هم مرور می‌کنیم. ابتدا مطابق شکل زیر از منوی آنالیز به ترتیب گزینه‌های Regression و Linear… را انتخاب می‌کنیم.

stepwise-in-SPSS-Linear

بعد از باز شدن کادر مربوطه در قسمت Dependent متغیر وابسته یعنی میزان فروش و در قسمت Independents متغیرهای مستقل قیمت، کیفیت و مساحت را انتقال دهید. در قسمت Method گزینه Stepwise را انتخاب کنید.

stepwise-in-SPSS-Linear2

پس از آن روی گزینه Statistics… کلیک کنید تا کادر مربوط به آن باز شود و گزینه‌های Estimates و Model fit را انتخاب کنید. سپس روی گزینه‌ی Continue و پس از آن روی OK کلیک کنید.

stepwise-in-SPSS-Linear-regression-statistics

خروجی رگرسیون گام به گام در ادامه آمده است:

stepwise-variables-entered
stepwise-model-summary
stepwise-excluded-variables

با توجه به خروجی فوق مشاهده می‌کنیم که تنها متغیر price به معادله رگرسیونی وارد شده است و این متغیر به تنهایی 85 درصد از تغییرپذیری متغیر میزان فروش را با توجه به مقدار R Square بیان می‌کند. دو متغیر دیگر نتوانستند از معیار مورد نظر عبور کنند و از مدل حذف می‌شوند. بنابراین متغیر قیمت بهترین پیشگو برای میزان فروش است.

رگرسیون گام به گام یکی از انواع رگرسیون است که در این مطلب سعی کردیم به بهترین شکل ممکن به شما ارائه دهیم. با توجه به اهمیت رگرسیون گام به گام و پیچیدگی این موضوع می توانید با ارتباط با افراد مجرب در حوزه آماری بخشی از پروژه خودر ا به پایان برسانید برای بهره مندی از این افراد متخصص در بخش مشاور آماری رایگان می توانید سوال خود را مطرح کنید.

همانطور که بیان شد شما می توانید انواع دیگری از رگرسیون را با توضیحات کامل در بلاگ آمار پیشرو مشاهده کنید برای با خبر شدن از جدید ترین مطالب آماری می توانید صفحه اینستاگرام آمار پیشرو را دنبال کنید.

رگرسیون چیست؟

رگرسیون، بررسی اثر چند متغیر مستقل بر متغیر وابسته است.

رگرسیون گام به گام چیست؟

در واقع در رگرسیون گام به گام (stepwise) تمامی متغیرهای مستقل وارد مدل می‌شوند و آن متغیرمستقلی که تاثیر چندانی بر متغیر وابسته نداشته باشد از مدل حذف می‌شود.

رگرسیون پیش رونده چیست؟

در روش پیش‌رونده، در ابتدا هیچ متغیری در مدل وجود ندارد و اولین متغیری که وارد مدل می‌شود، آن متغیری است که بیشترین همبستگی را با متغیر وابسته تحقیق دارد.

رگرسیون پس رونده چیست؟

در روش پس‌رونده، در ابتدا تمامی متغیرها در مدل وجود دارند و مرحله به مرحله متغیری که در سطح معناداری قابل قبولی نباشد از مدل حذف می‌شود.

مثالی برای رگرسیون گام به گام؟

فرض کنید مدیر یک فروشگاه بزرگ می‌خواهد میزان فروش محصولات فروشگاه خود و عوامل تاثیر گذار بر آن را بررسی کند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اشتراک گذاری در توییتر
اشتراک گذاری در تلگرام
اشتراک گذاری در واتساپ
اشتراک گذاری با ایمیل

بیشتر بخوانید

10 دیدگاه دربارهٔ «رگرسیون گام به گام (stepwise) چیست؟-اجرای آن در SPSS»

  1. سلام. با تشکر از شما. یه سوال داشتم من قصد دارم شاخص کیفی هوا رو با استفاده از رگرسیون گام به گام پیش بینی کنم. اما وقتی از این روش استفاده میکنم همه متغیرهای مستقلی که وارد کردم حذف میشن به نظرتون باید چیکار کنم؟

    1. لادن عباس نیا

      سلام و وقت بخیر. احتمالا این مساله به این خاطر ایجاد شده که همبستگی جزئی بین متغیر وابسته با هر یک از متغیرهای مستقل ناچیز است. در اندازه گیری متغیرها بازنگری لازم است.

  2. سلام روزتون بخیر وخداقوت
    بنده یه سوال ویه راهنمایی می خواستم ازتون بگیرم.
    من برای کارپایان نامه ام می خوام با استفاده از رگرسون بیام تاثیر یکسری متغییر مستقل بر متغییر وابستم که موفقیت در پروژه اس مورد بررسی قراربدم وبعد با استفاده از مدل ساختاری تفسیری(ISM) هم بیام مدل توسعه بدم و نتیجه گیری کنم می خواستم ببینم میشه همچین کاری کرد یا این که خیر؟

    1. سلام و وقت بخیر.
      اگر متغیرهای مستقل و وابسته شما کمی هستن بله با رگرسیون درست هست. منتها برای توسعه مدل بستگی به رویکرد شما داره. فک نمیکنم بشه این دو روش رو بهم ربط داد چون مدلسازی ساختاری تفسیری یه روش جدا هست.

  3. عالیه شاهی

    سلام
    بنده قصد انجام فصل چهار
    پایان نامه تاثیر آموزش حضوری و مجازی بر ….دانش اموزان رو با روش رگرسیون گام به گام دارم. دیتاهام رو تو اس پی اس اس اماده و کدگذاری کردم و نیاز به یه نمونه تحلیلدارم تا جداول و گزارشم رو کامل کنم. لطفا راهنمایی بفرمایید
    یا مشاوره تلفنی یا نمونه فصل 4 پایان نامه اگه دارید دریافت کنم که بتونم فصل 4 و خودم انجام بدم . ممنون

  4. درود و سپاس از آموزش خوبتون. من برای تحلیل رگرسیون گام به گام ۸ متغیر مستقل دارم که فقط یکیش می مونه و بقیه حذف میشن در نهایت برای نوشتن رابطه(فرمول) ضرایب بقیه که جزو پسماند هستند را میتونم وارد کنم یا چون sig بالایی دارند کلا باید بیخیالشون بشم و فرمول رو با همون یه دونه متغیر و costant بنویسم؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

ثبت سفارش

جهت سفارش کافیست تا فرم زیر را پر کنید. کارشناسان آمار پیشرو در اسرع وقت با شما تماس می گیرند

مشاوره رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان تنها کافیست نام و تلفن خود را وارد کنید تا کارشناسان آمار پیشرو در اسرع وقت با شما تماس بگیرند

کار خودتان را راحت کنید

همین الان می توانید با کارشناسان ما به صورت کاملا رایگان مشاوره کنید و یا سفارش خود را ثبت و ادامه کار را به تیم توانمند آمار پیشرو بسپارید و از این همکاری لذت ببرید