انبار داده‌ها (Data Warehouse)چیست؟- کاربرد آن

فهرست مطالب

انبار داده یکی از مفاهیم بسیار مهم در سیستم مدیریت دیتا است که در ادامه ابتدا به تعریف آن پرداختیم و سپس تفاوت آن را با سایر مفاهیم مشابه به آن پرداختیم.

انبار داده چیست ؟

یک انبار داده در واقع نوعی از سیستم مدیریت دیتا به حساب می آید که برای فعال سازی و پشتیبانی هوش بیزینسی طراحی شده است. انبار های داده معمولا برای انجام جست و جو های مختلف و تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم می تواند مقادیر زیادی از اطلاعات تاریخی را در خود جای داده باشد. معمولا انبار های داده مقادیر زیادی از داده ها را به صورت یکپارچه دسته بندی می نماید.

انبار داده چیست؟

داده های به کار رفته در انبار معمولا از منابع موجود همچون فایل های گزارش و برنامه های مربوط به تراکنش ایجاد می شوند. این سیستم با استفاده از قابلیت تحلیلی خود به یک سازمان اجازه می دهد تا اطلاعات تجاری ارزشمندی را برای بهبود وضعیت تصمیم گیری استخراج نماید. این سیستم در طول بازه های زمانی مختلف رکورد های متنوعی را ایجاد می کند. این رکورد ها برای دانشمندان داده و تحلیل گران بازار های مالی اهمیت زیادی خواهد داشت. با همه این تعاریف، انبار داده را می توان به عنوان واحد حقیقت یک سازمان شناسایی کرد. یک انبار داده ساده معمولا از المان های زیر تشکیل شده است.

  • پایگاه داده برای ذخیره و مدیریت دیتا
  • یک پردازش برای استخراج، بارگذاری و تبدیل در جهت آماده سازی دیتا برای آنالیز
  • قابلیت های خاصی همچون آنالیز های استاتیک، گزارش سازی و دیتا کاوی
  • ابزار های تحلیلی خاص برای بررسی مشتری و ارائه داده های نهایی
  • دیگر برنامه های کاربردی و تحلیلی پیچیده که می توانند اطلاعات عملی را با استفاده از الگوریتم های موجود در یک سیستم هوش مصنوعی، خروجی های مختلفی را تولید نمایند. به کار گیری این سیستم اهمیت زیادی دارد.

چرا باید انبار داده استفاده کنیم ؟

بی شک به کار گیری انبار داده می تواند با مزایای زیادی همراه باشد. این سیستم به سازمان ها اجازه می دهد تا مقادیر زیادی از داده های مختلف را تجزیه و تحلیل نمایند. آنها می توانند از اطلاعات تجزیه شده، نتایج قابل توجهی را به دست آورند. انبار های داده چهار ویژگی منحصر به فرد دارند. این چهار ویژگی باعث شده اند تا مزایای به کار گیری این سیستم افزایش پیدا نماید. لیست زیر حاوی این ویژگی های منحصر به فرد می باشد.

  • موضوع محور بودن: به صورت کلی این سیستم ها می توانند اطلاعات موجود در مورد یک موضوع را به صورت کامل آنالیز نمایند.
  • یکپارچه بودن: انبار های داده می توانند  اطلاعات مختلف را یکپارچه نمایند. این مسئله می تواند سازگاری سیستم را افزایش دهد. البته در این موضوع می توانید از یکپاچه سازی داده ها استفاده کنید که در این مطلب به آن پرداختیم.
  • پایدار بودن: پایدار بودن یا غیر فرار بودن را می توان به عنوان یکی از مهم ترین ویژگی های انبار داده شناسایی کرد. به صورت کلی اطلاعات موجود در انبار همیشه پایدار بوده و هیچگاه تغییر پیدا نمی کنند.
  • متغیر بودن با زمان: انبار داده برای تجزیه و تحلیل، به تاریخ اطلاعات نیز نگاه می کند. به صورت کلی دسته بندی بر اساس تاریخ صورت می گیرد.

اگر یک انبار داده به خوبی طراحی شود، می تواند درخواست های پایگاه داده را خیلی سریع تر ثبت کند، توان عملیات بالایی پیدا نماید و درصد انعطاف پذیری کار را افزایش دهد. همین مسئله باعث می شود تا حجم داده ها برای بررسی و آنالیز موضوعات مختلف کاهش پیدا کند. این سیستم همه اطلاعات را با جزئیات کامل آنالیز خواهد کرد. به صورت کلی یک انبار داده را می توان به عنوان یک سیستم پایه ای و ضروری هوش تجاری شناسایی کرد که گزارش ها و چارت های مختلفی را در اختیار کاربران نهایی خود قرار می دهد.

معماری انبار داده چگونه باید باشد ؟

به صورت کلی معماری یک انبار داده بر اساس نیاز های سازمان مشخص می شود. از جمله رایج ترین معماری های به کار رفته در این زمینه عبارت اند از:

  • ساده: همه انبار ها ساختار مشترکی داشته و اطلاعات در انبار مرکزی ذخیره می شود. زیر شاخه ها هم توسط منابع اطلاعاتی تغذیه شده و خروجی را در اختیار کاربر قرار می دهند.
  • ساده با یک منطقه صحنه ای: داده های عملیاتی باید پردازش شوند و سپس در انبار قرار گیرند. با اینکه این پروسه با برنامه سازی پیاده می شود ولی، خیلی از تیم ها آن را نادیده می گیرند.
  • هاب و اسپوک: این سیستم به سازمان اجازه می دهد تا از اطلاعات و انبار خود برای خدمت رسانی به کسب و کار های مختلف استفاده کند.
  • سند باکس: سند باکس یا جعبه های شنی در واقع مناطق ایمنی هستند که به شرکت ها اجازه بررسی اطلاعات با روش های جدید را می دهند. آنها بدون پروتکل و روش های رسمی فعالیت خود را به اتمام می رسانند.
معماری انبار داده با روش های مختلف

تکامل انبار های داده – از آنالیز دیتا گرفته تا هوش مصنوعی و یادگیری ماشین

انبار های داده برای اولین بار در اواخر دهه 80 میلادی وارد دنیا شدند. هدف انبار داده کمک به جریان داده ها از سیستم های عملیاتی به سیستم های پشتیبانی یا DSS بود. نسخه های اولیه این سیستم به عملیات های خاصی نیاز داشتند. اکثر سازمان ها چندین محیط DSS را مورد استفاده قرار می دادند. این مسئله به کاربران خدمات زیادی ارائه می کرد. محیط های DSS معمولا از داده های مشابه استفاده می کردند.آمار پیشرو به عنوان یک شرکت آماری ارائه دهنده خدمات هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است که می توانید در این مطلب با آن آشناشوید.

همین مسئله هم جمع آوری، تمیز کردن و ادغام داده ها را کمی سخت تر می کرد. هرچه انبار های داده تکامل پیدا کردند، زیر ساخت های جدیدی برای این سرویس ایجاد شد. این انبار ها کارآمد تر شدند و از فروشگاه های اطلاعاتی به یک زیرساخت مهم برای کسب و کار های مختلف تبدیل شدند. تا کنون انبار های داده پیشرفت ها و تکامل های زیادی را به چشم دیده اند.

مراحل تکامل انبار داده‎‌ها

پشتیبانی از هر کدام از این مراحل می تواند انواع دیتا را تغییر دهد. به خصوص سه مرحله آخر می توانند رنج های جدیدی از توانایی های آنالیزی و اطلاعاتی ایجاد نمایند. امروزه یادگیری ماشین و هوش مصنوعی تقریبا هر صنعتی را متحول کرده اند. انبار های داده نیز از این قاعده مستثنی نیستند. گسترش داده های بزرگ و به کار گیری تجهیزات جدید، الزام استفاده از انبار های داده جدید را دو برابر کرده است.

به صورت کلی انبار های داده مستقل را می توان به عنوان جدید ترین نسخه این سیستم شناسایی کرد. این مدل از انبار های داده به شرکت ها اجازه می دهد تا اطلاعات بیشتری را استخراج نمایند و هزینه های نهایی را کاهش دهند. این مسئله کیفیت نهایی کار را افزایش می دهد.

انبار داده ابری چیست؟

انبار داده ابری، یکی از زیر مجموعه های این سیستم به حساب می آید که بر پایه سرویس های Cloud طراحی شده است. این انبار داده سرویس های داخلی دارد. توجه داشته باشید که استفاده از آنها پر از مزیت است. به صورت کلی آنها می تواند عملکرد، پشتیبانی و امنیت بالا تری را در اختیار کاربران قرار دهند. انبار های داده محلی به اندازه انبار های ابری انعطاف پذیر نیستند. همچنین آنها به المان های پیچیده نیاز دارند. مدیریت آنها نیز کمی پیچیده تر است. از جمله مهم ترین مزایای انبار داده ابری می توان به لیست زیر اشاره کرد.

  • سهولت در استفاده
  • سهولت در مدیریت
  • صرفه جویی در هزینه

بهترین انواع انبار داده ابری به صورت کامل اتوماتیک شده و خودران هستند. آنها می توانند کیفیت نهایی کار را تضمین نمایند. توجه داشته باشید که برای مهاجرت به دنیای انبار های داده، استفاده از سیستم های ابری نتایج مطلوبی را به همراه خواهد داشت. استفاده از تکنولوژی های جدید در این انبار داده توانسته هزینه پرداختی کاربران را نیز کاهش دهد.

انبار های داده، پایگاه های داده و دریاچه های داده چگونه با هم کار می کنند؟

به صورت کلی، کسب و کار های مختلف از یک ترکیب مهم استفاده می کنند. ترکیبی از پایگاه داده، دریاچه اطلاعات و انبار داده برای ذخیره سازی و تجزیه اطلاعات. سیستم دریاچه RedShift شرکت آمازون می تواند یکپارچه سازی معماری گفته شده را راحت تر کند. توجه داشته باشید که با افزایش حجم و تنوع داده ها، دنبال کردن یک الگوی رایج می تواند برای انبار های مختلف مفید باشد.

database-to-warehouse-data
تصویر بالا: اطلاعات را در پایگاه داده قرار دهید، آن را آماده کنید، اطلاعات انتخاب شده را در انبار داده قرار دهید و گزارش را بنویسید
analyse-in-warehouse-data
تصویر بالا: اطلاعات را در انبار داده قرار دهید، اطلاعات را آنالیز کنید، سپس آنها را با دیگر سرویس ها به اشتراک بگذارید.

یک انبار داده برای تجزیه و تحلیل اطلاعاتی ایجاد شده است که فایل های زیادی را به خود درگیر می کنند. یک پایگاه داده برای جمع آوری و ذخیره داده ها همچون جزئیات یک تراکنش مورد استفاده قرار می گیرد. بر خلاف انبار داده، یک دریاچه داده می تواند حاوی مخزنی متمرکز برای همه داده های ساختار یافته و نیمه ساختار یافته و بدون ساختار باشد. به صورت کلی از اس کیو ال برای فرمت دهی به اطلاعات در این سیستم استفاده می شود. همه برنامه های موجود در دنیا به هر سه این موارد نیاز نخواهند داشت. برخی از برنامه ها می توانند بدون دریاچه هم کار کنند.

تفاوت انبار داده(Data Warehouse) با دریاچه داده (Data Lake)

تفاوت انبار داده با دریاچه داده

تفاوت انبار داده (Data Warehouse) با پایگاه داده (Database)

تفاوت انبار داده با پایگاه داده

 انبار های داده، دیتا مارت و انبار های داده عملیاتی

با اینکه این سه مورد ساختار نسبتا یکسانی دارند ولی، انبار های داده، دیتا مارت ها و انبار داده عملیاتی، پروسه های متنوعی را در خود جای داده اند. به صورت کلی یک دیتا مارت عملکرد های کلی انبار داده را در خود جای داده است. ولی محدوده عملکرد آن به شدت محبوب می باشد.

یک بخش یا یک خط تجاری را می توان به عنوان تنها موقعیت عملیاتی این سیستم شناسایی کرد. همین مسئله باعث شده تا داده ها خیلی راحت تر ایجاد شوند. اما با این حال، آنها ناسازگاری سیستم را بیشتر می کنند. ODS یا انبار های داده عملیاتی فقط از عملیات های روزانه پشتیبانی می کنند. در نتیجه دسترسی آنها نیز محدود می باشد. آنها به عنوان منابع داده فعلی قدرت بالایی دارند.

دیتا مارت چگونه با انبار های داده مقایسه می شود؟

دیتا مارت در واقع انبار داده ای است نیاز های یک واحد کسب و کاری یا یک تیم خاص را رفع می کند. تیم های مالی، بازاریابی و فروش از آن استفاده می کنند. این سیستم کوچک تر است، تمرکز بیشتری دارد و می تواند خلاصه های زیادی از اطلاعات مختلف را در خود جای داده باشد. دیتا مارت می تواند قسمتی از انبار دیتا نیز باشد.

تفاوت انبار داده با دیتا مارت

در این مطلب سعی کردیم به صورت کامل به مفهوم انبار داده و تفاوت آن با سایر اصطلاحات مشابه بپردازیم به همین واسطه بیشتر از پیش این موضوع را درک کنید. برای داشتن یک انبار داده مناسب می توانید به صفحه خدمات داده کاوی مراجعه کنید و سفارش این مورد را به متخصصان این حوزه در علم آمار بسپارید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اشتراک گذاری در توییتر
اشتراک گذاری در تلگرام
اشتراک گذاری در واتساپ
اشتراک گذاری با ایمیل

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

ثبت سفارش

جهت سفارش کافیست تا فرم زیر را پر کنید. کارشناسان آمار پیشرو در اسرع وقت با شما تماس می گیرند

مشاوره رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان تنها کافیست نام و تلفن خود را وارد کنید تا کارشناسان آمار پیشرو در اسرع وقت با شما تماس بگیرند

کار خودتان را راحت کنید

همین الان می توانید با کارشناسان ما به صورت کاملا رایگان مشاوره کنید و یا سفارش خود را ثبت و ادامه کار را به تیم توانمند آمار پیشرو بسپارید و از این همکاری لذت ببرید